Jiří Fiala

O autorovi

Jméno: Jiří Fiala
Datum registrace: 13. 1. 2016

Poslední příspěvky

  1. Start rakety Proton s družicí Turksat 4 — 14. 2. 2014
  2. Aktuality z 6. 2. 2014 — 7. 2. 2014
  3. Start lodi Progress 54 k ISS — 5. 2. 2014
  4. První let Dream Chaseru schválen! — 24. 1. 2014
  5. Brífink věnovaný roverům MER — 23. 1. 2014

Seznam autorových příspěvků

Úno 14 2014

Start rakety Proton s družicí Turksat 4

Na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu se k vypuštění chystá raketa Proton-M s telekomunikační družicí Turksat 4A. Ke startu by mělo dojít dnes (14. 2. 2014) v 21:09 GMT (4:09 p.m. EST; 22:09 SEČ).

Pokračovat ve čtení »

Permanent link to this article: https://exospace.cz/start-rakety-proton-s-druzici-turksat-4/

Úno 07 2014

Aktuality z 6. 2. 2014

Chystaný start landeru Morpheus Týmu projektu landeru Morpheus se dnes nepodařilo vyřešit problém s agregátem klimatizace TTS. Z toho důvodu a také pro nepřízeň počasí byl další pokus o zkušební let landeru přesunut na 7. 2. 2014. On-line přenos a info: morpheuslander.jsc.nasa.gov

Pokračovat ve čtení »

Permanent link to this article: https://exospace.cz/aktuality-z-6-2-2014/

Úno 05 2014

Start lodi Progress 54 k ISS

Ve středu 5. 2. 2014 v 16:23:34 GMT (17:23:34 SEČ) odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz U se zásobovací lodí Progress 54 (M-22M) s nákladem pro ISS. Náklad tvoří 800 kg pohonných hmot, 1314 kg náhradních dílů, 420 kg vody a 50 kg kyslíku pro Mezinárodní vesmírnou stanici. Posádce ISS (Expedice 38), také dovezla čerstvé …

Pokračovat ve čtení »

Permanent link to this article: https://exospace.cz/start-lodi-progress-54-k-iss/

Led 24 2014

První let Dream Chaseru schválen!

Tak je to oficiální! Orbitální zkušební, bezpilotní let prvního Dream Chaseru je plánován na listopad 2016! Společnost SNC (Sierra Nevada Corporation) koupila let ULA Atlas V v roce 2016. Na tiskové konferenci to dnes (23.1.2014) oznámil Michael Gass prezident a generální ředitel společnosti United Launch Alliance. V roce 2017 by měl následovat 2., již pilotovaný …

Pokračovat ve čtení »

Permanent link to this article: https://exospace.cz/prvni-let-dream-chaseru-schvalen/

Led 23 2014

Brífink věnovaný roverům MER

Dnes 23. 1. 2013 od 2 p.m. ET, 19:00 UTC (20:00 SEČ našeho času), proběhne brífink NASA věnovaný novinkám a desetiletému výročí práce vozítek MER (Mars Exploration Rovers‘) na Marsu. LIVE přenos možno sledovat zde: http://www.ustream.tv/nasajpl  

Permanent link to this article: https://exospace.cz/briefing-venovany-mer/

Led 22 2014

Start družice TDRS-L se blíží

Raketa Atlas V s družicí TDRS-L už byla vyvezena na startovací rampu (komplex 41) na Floridě. Ke startu by mělo dojít časně ráno 24. ledna ve startovacím okně 02:05 – 02:45 GMT; tedy, 03:05 – 03:45 SEČ (našeho času). Družice TDRS-L bude zajištovat spojení a komunikační služby v projektech NASA. Jedním z důležitých úkolů satelitu, …

Pokračovat ve čtení »

Permanent link to this article: https://exospace.cz/start-druzice-tdrs-l-se-blizi/

Led 18 2014

Čínský rover Nefritový králík začal s průzkumem Měsíce

Po nedávném probuzení ze spánkového režimu (do kterého byla sonda uvedena během lunární noci v prosinci) provedlo vozítko v úterý 14. ledna své první vědecké zkoumání měsíční půdy. Podle pokynů z řídícího střediska (BACC) rover cca hodinu a půl prozkoumával měsíční povrch pomocí přístrojů, které má umístěny na konci své robotické paže. Rover také provádí …

Pokračovat ve čtení »

Permanent link to this article: https://exospace.cz/cinsky-rover-nefritovy-kralik-zacal-s-pruzkumem-mesice/